Saturday, May 09, 2015

RETSEPTID! Metsikud maitsed I: umbrohi ei hävine - ole sama sitke, terve ja võimas nagu väekas naat!
Naat tasakaalustab seedimisprotsesse, aitab omastada paremini valke ja süsivesikuid. Naaditoidud soodustavad liigse vee eemaldamist organismist, parandavad seedeelundite tegevust ja on head abilised põletike ravis (reuma, podagra, liigeste põletik). Ettevaatust sapipõie- ja kõhunäärmepõletikuga inimesed - ei soovita naati värskelt ehk  toorelt süüa!
Naadipesto
  • 80 g naat
  • 50 g karulauku või küüslaugupealseid 
  • 10 g basiilikut
  • 70 g päevalilleseemneid
  • 40 g juustu (Forte vms parmesanilaadset kõva juustu) 
  • 25-30 ml kreekapähkli õli
  • soola
  • pipart
Purusta blenderis või saumikseriga kõik komponendid ühtlaseks massiks, maitsesta ja sega mõnusaks möginaks. Määri saiale või leivale, või lisa pastale. Lisa veidi kohvi- või rõõska koort või püreestatud kõrvitsat ja kasuta orsotto või risotto valmistamisel.
Külm tomatisupp naadiga
  • 2 peotäit naadilehti
  • 1 peotäis (umbes 15-20 lehte) karulauku või noori küüslaugupealseid või ½ kogust karulauku ja ½ kogust nõgesepealseid
  • 8 keskmist tomatit
  • tunde ja maitse järgi õli (oliivi- või kreekapähkliõli)
  • näpuotsatäis tüümiani (eelistatult värsket)
  • soola
  • pipart
Kui soovid erksamat värvi, siis uhu taimed eelnevalt sõelal kuuma veega üle. Blenderda pestud taimed ja tükeldatud tomatid, lisa õli ning blenderda, kuni koostis on ühtlane. Maitsesta soola, pipra ja tüümianiga.  Vajadusel lisa vett. Osa tomatikogusest võib asendada ka avokaadoga. Lisa maitse järgi veidi sidrunimahla ning laugu asemel võid kasutada ka muid umbrohtu, näiteks nõgest, vesiheina või hanemaltsa. Maitsestada võid ka peterselliga või lisada enne blenderdamist veidi tükeldatud varssellerit.
Naadisupp
  • 2 keskmise suurusega porgandit
  • 1 keskmise suurusega sibul
  • 4 suurt peotäit noori naate 
  • soovi korral 1 küüslauguküüs või 6-10 karulaugulehte
  • sidrunimahla
  • peterselli
  • toorpeekoni viile
  • soola
  • pipart
Tükelda porgand ja sibul ning kuumuta õlis või võis kuldpruuniks. Loputa naat ja nõges sõelal ning aseta suuremasse kaussi. Lase potis vesi keema ja kalla kaussi naadile nii, et need oleksid üleni veega kaetud. Lase u minut seista - võid lasta ka kauem tõmmata, kuid mitte üle 5 minuti.
Pane kõik blenderisse, purusta, lisa maitse järgi soola, pipart, sidrunimahla, peterselli, soovi korral küüslauku või karulauku. Püreesta, kuni supp on mõnusalt kreemjas. Sama võib teha ka potis, purustades kõik komponendid saumikseriga ühtlaseks.
Küpseta peekoniviilud ahjus krõbedaks ja pane koos peenestatud peterselliga supile.
Naadi asemel võid kasutada erinevate söödavate taimede segu nt. Vesihein, nõges, hanemalts. Supi võib teha ka läätse või kõrvitsa baasil ehk eelnevalt keeda läätsed või kõrvits pehmeks, püreesta ja lisa blenderdatud taimedele ning blenderda veelkord kõik koos.
Metsikute maitsete autor on Kristi Lehtla

No comments: